2018. június 13., szerda

Budapesti tanulmányi kirándulás.


Május 25.-én a kora hajnali, 5:53-as vonattal indultunk fel Pécsről Budapestre.
A hosszú vonatút után az első program az Országos Széchényi Könyvtár megtekintése volt, ahol egy másfél órás, tartalmas idegenvezetés segítségével betekintést nyerhettünk a könyvtár múltjába, ami roppant érdekes volt.
A könyvtárat gróf Széchenyi István édesapja alapította több, mint 200 évvel ezelőtt úgy, hogy a saját gyűjteményéből és könyvtárából adományozott a nemzet részére. A könyvtárban megtalálhatóak régi kéziratos kódexek, nyomtatott dokumentumok, irodalmi művek és mai elektronikus kiadványok is.
Megtudtuk többek között azt is, hogy minden, a magyar kultúrához tartozó könyv megjelenésekor ún. köteles példányt kell a Széchényi Könyvtár részére küldeni. Ezeknek a példányoknak egy részét megtartják, a többit az országban található nagyobb könyvtárak között osztják szét. Ennek köszönhető, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban található a magyar kiadványok legteljesebb gyűjteménye.
A beérkező könyveket katalogizálják és egyesével felcímkézik.
Ha valaki a családfáját szeretné felkutatni, szintén ide kell eljönnie.
Ezután egy kellemes tavaszi zápor kíséretében átsétáltunk a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba. Ott egy múzeumpedagógiai előadás részeként a 2. világháború történéseit mutatták be nekünk Magyarország szemszögéből, ami szorosan kapcsolódott a 7. osztályos történelem tanulmányainkhoz.
A foglalkozáson elmesélték, hogy milyen fegyverekkel harcoltak a II. világháborúban, mit használtak a németek és a szovjetek, és mi jellemezte a magyar katonák felszerelését. Láttunk különleges, pl. kétéltű járműveket, géppuskákat, katonai egyenruhákat, tankokat (de csak maketten). Láttunk berendezett óvóhelyet, de olyat is bemutattak, mikor Budapest megszállásakor az egyik szobában németek, a másikban oroszok laktak, és nem is tudtak egymásról.
Mivel már mindenki nagyon éhes volt, a múzeum után elmentünk a Deák térre, ahol megebédeltünk. Aztán a Déli-pályaudvaron újra vonatra szálltunk és este 8 órára fáradtan haza is értünk.

Írták: Slézia Dávid és Pátri Sámuel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése